vrijdag 29 november 2013

Verwerkingsopdracht


Muziek
A
Het verschil tussen het motief van een literaire tekst en een muziekstuk is zeker met elkaar verbonden. In een literaire tekst is het motief een voorwerp of gebeurtenis die steeds weer terug komt. De tekst is hier op gebouwd en zo is het leggen van verbanden tussen verschillende gebeurtenissen vaak makkelijker (als een soort bouwsteen van de tekst). Een motief in de muziek is een kort stukje muziek dat steeds weer terug komt (ook hier functioneert het weer als bouwsteen van het muziekstuk). Er is dus zeker een verband tussen de beide motieven. Beiden een bouwsteen en het komt ook beiden weer terug verder in het verhaal of het stuk muziek.

B

Mijn favoriete muziekstuk is: Monster – Eminem ft. Rihanna. Dit nummer begint met een rustig stuk waarbij tegelijk het refrein te horen is. Deze melodie komt weer verder in het muziekstuk terug bij het refrein. Na het begin waar het refrein te horen is komt er een gedeelte waar Eminem gaat rappen. De melodie van het refrein aan het begin van het nummer wordt gemixt met de melodie waarop de rapper Eminem rapt. Aan het einde van het nummer is het refrein weer te horen. Omdat het refrein op het begin en op het eind te horen is maakt dit een soort verband. Het is een manier om het liedje te beginnen en ook weer te eindigen. Maar om toch het verschil duidelijk te maken tussen het begin en het einde van het liedje is het slaat het  laatste refrein net iets harder aan dan het eerste refrein. 

woensdag 2 oktober 2013

Reactie forum

Het stimuleren van het lees gedrag van de jeugd


Jongeren moeten aangespoord worden om te lezen. Lezen stimuleert je hersenen en is goed voor de ontwikkeling. Zoals in deze tekst al wordt gezegd :'De meest effectieve manier om zelfstandig je schriftelijke taalvaardigheid te verbeteren.' Ik ben het hier voorkomen mee eens, van lezen kan je leren en het kan dienen als ontspanning. Lezen heeft dus ook een goede kant. Het is ook begrijpelijk dat de jongeren niet zo snel meer een boek pakken omdat er nog zoveel andere verleidingen en leukere dingen zijn. Zomaar een boek lezen is bijna ouderwets geworden onder de jeugd. Toch is het beter als ze weer gaan lezen. Je woordenschat wordt groter en ook je spelling wordt er onbewust beter van. Je kan een ander beeld krijgen over verschillende onderwerpen of meer te weten komen over geschiedenis. Kortom: lezen is goed voor je algemene ontwikkeling en voor de ontwikkeling van je op het gebied van taal. Het lezen van een goed boek kan leuk zijn en tegelijkertijd je denkvermogen ondersteunen. Het is dus een ideale manier om je te ontwikkelen. Daarom ben ik het ermee dat het stimuleren van jongeren om te lezen een nobel streven is, maar dan moet dat zoals in de tekst wordt gezegd uiteraard wel kunnen. 


Leesautobiografie

Lezen doe ik niet veel. Vooral omdat ik niet genoeg tijd heb. Dat betekent niet dat ik lezen niet leuk vind. Één van de boeken die veel indruk op me hebben gemaakt is 'De Chaos' van Rachel Ward. De Chaos is een onderdeel van de Deadline trilogie. Normaal las ik altijd alleen echte meidenboeken. De Chaos was het eerste boek dat ik las dat eigenlijk geen meidenboek was. Het was weer is wat anders en ik heb het boek met veel plezier gelezen. Later heb ik ook de andere delen van de Deadline trilogie gelezen, maar daardoor heb ik ook andere genres uitgeprobeerd. Ik heb deze boeken vooral in vakanties gelezen. In normale schoolweken lees ik heel weinig, eigenlijk gewoon niet. Maar in bijv. de zomervakantie las ik dan weer 5 boeken. Er zaten wat moeilijk te lezen boeken bij, waar ik meer mijn best voor moest doen maar ook wel wat makkelijk te lezen boeken. Ook had ik verschillende genres meegenomen op vakantie. Het leukste vind ik toch wel romantische boeken, maar ook drama's, avontuurlijke boeken en thrillers. Qua leesniveau zit ik niet op een heel hoog niveau. Ik vind lezen leuk maar ik heb nog niet veel ervaring met het lezen van literaire teksten. Daarom lijkt het me interessant om meer literaire teksten/boeken te gaan lezen voor mijn boekenlijst.