zondag 9 november 2014

Post voor mevrouw Bromley, Opdracht 1, Klas 5A


Post voor mevrouw Bromley
In het boek ‘Post voor mevrouw Bromley’ wordt het verhaal verteld door de ogen van John. John is een goede jongen en wil zo min mogelijk met de oorlog te maken hebben. Op het begin van het boek is alles nog redelijk rustig. De oorlog komt net op en er worden hier en daar wat dingen over de Duitsers geroepen.

Hoe stond men tegenover de Duitsers in ‘Post voor mevrouw Bromley’?

Zo ook over de familie Kohlmann. Dit is de eerste gebeurtenis in het boek die laat zien wat voor afkeer de mensen tegen Duitsers begonnen te ontwikkelen. De familie had een winkel met een ongelofelijke verzameling klokken en horloges. Niemand had ooit problemen gehad met de familie tot op een bepaalde dag. Martin Bromley, de zoon van mevrouw Bromley die John had gevoed toen hij een baby was, was samen met wat vrienden en jongens van de straat naar het huis van de familie gegaan en heeft daar alles vernield. De grote klok werd zelfs uit het raam gegooid. In dit deel van het boek wordt de mening over de Duitsers van de normale burgers al duidelijker. John vindt dit echter vreselijk. Hij kwam graag bij de familie Kohlmann en deze mensen hadden nooit wat verkeerd gedaan.
Johns vader is postbode  en heeft altijd boeken gespaard. Dit deed hij door zijn verleden met zijn vrouw en hechtte hier veel waarde aan. Door deze collectie is John met   boeken opgegroeid. Hij las veel waardoor hij zich op taalkundig gebied goed ontwikkeld heeft en meer kennis heeft dan de meeste jongens uit die tijd. Hij was dan ook van plan om te gaan studeren en ook toen de oorlog begonnen was wilde hij alsnog gaan studeren. Veel kritiek heeft hij hier wel op gekregen en vond het moeilijk hiermee om te gaan. Toen John ging studeren heeft hij daar een jongen ontmoet, William Dunn. Het was een jongen die zwaar gefascineerd was door Duitsland, hun literatuur en taal. Hij had een hele andere kijk op de Duitsers wat toch apart was in de tijd van de oorlog.  

De Duitsers werden in dit boek in verschillende daglichten gesteld. Martin Bromley die de Duitsers verafschuwde, John die niet vond dat je alle Duitsers over één kam mocht scheren en William Dunn die grote bewondering voor ze had.

Op welke wijze stonden de Duitsers t.o.v. het verdrag van Versailles?

Het verdrag van Versailles heeft de Eerste Wereldoorlog formeel beëindigd. De Duitsers kregen de schuld van de oorlog en moesten hier dan ook flink voor boeten. Zo moesten ze een schadevergoeding aan de overwinnaars betalen, een deel van hun gebied afstaan aan België en Polen,  de Duitse koloniën werden verdeeld onder de geallieerden en Duitsland moest ontwapenen (het niet meer in bezit zijn van slagschepen, onderzeeërs, tanks of vliegtuigen).  Dit allemaal was natuurlijk een gigantische vernedering voor de Duitsers. Ze hadden de oorlog al verloren en moesten ook nog deze voorgaande punten nastreven.
De schadeclaim heeft Duitsland in een economische crisis gebracht. Duitsland was de schuldige van alle ellende en ook nog is de grote verliezer.

Was de dood op Frans-Ferdinand de enige oorzaak van de Eerste Wereldoorlog?

Naast de dood van Frans-Ferdinand en zijn vrouw als directe oorzaak van de Eerste Wereldoorlog waren er ook nog verschillende indirecte oorzaken.
In verschillende landen werden de nationalistische gevoelens steeds sterker. Men wilde zich sterk verbinden met eigen volk. Dit was niet alleen in Duitsland het geval, maar ook in Frankrijk bijvoorbeeld die revanche wilden omdat in de Frans-Duitse oorlog(1870-1871) Elzas-Lotharingen van hen af was genomen door de Duitsers.
Het toenemende imperialisme leidde tot spanningen tussen Duitsland, Engeland en Frankrijk. Duitsland en Frankrijk konden het niet hebben dat Engeland buiten Europa meer macht hadden dan zij. Er kwam een soort wedloop om zoveel mogelijk gebied in Afrika te overwinnen.
Veel legers van verschillende volken werkten hun oorlogsplannen uit na de Frans-Duitse oorlog. Dit was de opkomst van het militarisme. Geen van de volken wilde een oorlog die veel zou verwoesten maar oorlog was wel een middel om macht uit te oefenen en te laten zien hoe sterk het land was.
Door de bovenstaande redenen konden weinig volken elkaar nog vertrouwen. De spanning werd opgevoerd  en verschillende landen gingen op zoek naar bondgenoten. Dit deden ze zodat ze, als er een oorlog uit zou breken, men elkaar kon helpen en er zo niet alleen voor stond. Dit maakte de kans op een oorlog echter alleen maar groter. Men werd onvoorzichtiger en er ontstonden conflicten tussen landen.

Dit zijn verschillende indirecte oorzaken van de Eerste Wereldoorlog. De spanning was voor de dood van Frans-Ferdinand al sterk opgebouwd en zijn dood was de druppel die de emmer deed overlopen. Er waren veel wantrouwende gevoelens tussen de landen en men was zich dus eigenlijk al aan het voorbereiden op een oorlog.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Syl!

    Het is duidelijk dat je goed je best gedaan hebt. De opdracht is uitgebreid uitgewerkt en je kan wel lezen dat je geschiedenisles hebt. Ik als NG/NT'er heb hier dus echt totaal geen verstand van. Ik ben wel een paar foutjes tegengekomen.

    In je eerste alinea zeg je: 'Op het begin van het boek...' Dit is natuurlijk: 'In het begin van het boek...'

    Verder heb je af en toe geen komma staan op plaatsen waar ze eigenlijk wel zouden moeten staan. Let er op dat je na woorden als 'maar' etc. altijd komma's zet. Je gebruikt af en toe erg lange zinnen, dus dat maakt het dan moeilijker. Wat langere zinnen ook moeilijker maakt, is het onderwerp dat enkelvoud of meervoud is.
    Zie deze zin:
    '...Engeland buiten Europa meer macht hadden dan zij.'
    Engeland is enkelvoud, dus het moet 'had' zijn, in plaats van 'hadden'.
    Zie ook deze zin:
    Dit deden ze zodat ze, als er een oorlog uit zou breken, men elkaar kon helpen en er zo niet alleen voor stond.
    'Ze' is meervoud, dus het moet 'stonden' zijn in plaats van 'stond'.

    Je gebruikt ergens anders een beetje spreektaal:
    Duitsland was de schuldige van alle ellende en ook nog is de grote verliezer.
    Wij, als Brabanders of bijna Brabanders, zeggen dat inderdaad wel eens. Maar in formeel Nederlands is het natuurlijk: '...en ook nog eens...'

    Al met al is het een heel goed verhaal, en als je op deze kleine grammaticale foutjes let, komt dat helemaal goed. :)

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey Syll,

    Je hebt je opdracht goed uitgewerkt, het ziet er netjes en doordacht uit.
    Het is duidelijk dat je goed je best gedaan hebt.
    Er waren wel een paar grammaticale foutjes, zoals 'op het begin van het boek' en dat moet zijn 'in het begin van het boek'.
    Anouk heeft natuurlijk al veel punten opgenoemd waar je op kan letten, maar ik zal sommige nog een keer herhalen. Het gebruik van komma's is voor sommige mensen erg handig om de zinnen te begrijpen. Ik doe het zelf ook te weinig, maar dit komt denk ik omdat je de zinnen in je hoofd al hebt staan. Maar anderen lukt het niet altijd om dit dan te begrijpen.
    En wat handig is om op te letten de volgende keer om de tekst niet op z'n Brabants te geven. Ik snap dat jij als ekte ekte Brabander, hier niet altijd erg in zal hebben, dus bij deze de tip :). Je inhoudelijke informatie is wel erg goed, je kan wel zien dat je er wat vanaf weet.
    xx

    BeantwoordenVerwijderen