zondag 31 januari 2016

Leesgroep Klas 5, de Engelenmaker



Leesgroep, De Engelenmaker van Stefan Brijs

Door Jeanine Jansen, Sylke Schouwenaars en Lies Koudijs, 5B

Verwachting
Wij hadden hoge verwachtingen van ‘De Engelenmaker’ omdat onze leraar nederlands dit boek ons had aangeraden. Wel hadden we verwacht dat het het een pittig boek zou zijn en dan het misschien ook lang zou duren om erdoorheen te komen. Uiteindleijk vonden we het allemaal een heel erg leuk boek dat ook nog eens goed te doen was. Ook heeft de dikte van het boek ons geen van allen problemen opgeleverd, we zijn er allemaal doorheen gekomen.

Titelverklaring
Het boek heet ‘De Engelenmaker’. Wij denken dat de titel terugslaat op Victor Hoppe. Hij heeft drie klonen gemaakt die vernoemd zijn naar de drie wraakengelen. Victor Hoppe was de maker van deze ‘engelen’. De keuze voor de namen was omdat hij God wilde overtreffen door zelf leven te scheppen. En toen dit hem lukte heeft hij ze naar engelen vernoemd.

Personages
Victor Hoppe heeft Asperger en heeft in een internaat geleefd omdat hij vanwege zijn hazenlip werd verstoten door zijn moeder. Hij is door verschillende dingen die hij mee heeft gemaakt, geobsedeerd geworden met het leven. Doordat hij autistisch is, is het heel lastig om emoties te tonen en laat zijn kinderen dan ook volledig  in de steek. Hij pleegt zelfmoord aan het einde van het boek. Charlotte Maenhout is de nanny van Victor zijn drieling, en vind zijn gedrag nog  al eens vreemd. Het is een echte nanny en maakt zich nog al is zorgen om de drieling. Ze sterft in het boek omdat ze van de trap afvalt omdat  Victor een stap in haar richting zette. Ook Zuster Marthe was een belangrijk figuur voor Victor, zij zorgde voor hem in het internaat. Zij zag al gauw dat Victor geen debiel was. De laatste belangrijke personage is Rex Cremer, hij helpt Victor met zijn kloon-experimenten waar hij later spijt van krijgt. Ook Rex komt om in het boek door een auto-ongeluk.

Setting
Het verhaal speelt zich af rond 1980, deels in het dorpje Wolfreim en deels in een klooster. In het dorpje leek de tijd soms een beetje stil te staan in vergelijking tot de grote steden. Mensen waren erg naif en gelovig. Juist hierom kwam later veel ongeluk in het verhaal; mensen wisten niet goed hoe ze om moesten gaan met bepaalde situaties doordat ze veel dingen nog niet gezien hadden.


Motieven
Roddelen
"De engelenmaker" is een boek waarin heel erg veel geroddeld wordt, de jaloezie van mensen die allemaal het eerst de nieuwe weetjes willen vertellen in het kleine dorpje. In het begin kijkt iedereen raar op naar de dokter die na zoveel tijd opeens terugkeert, samen met drie afzichtelijke ‘zoontjes’ die sprekend op elkaar lijken. Maar nadat de dokter enkele bewoners heeft genezen en ook zelfs gered, wordt hij ontzettend populair en wil men alleen maar over hem weten.
Leven en dood
Victor is geobsedeerd met leven creëren, hij probeert God te overstijgen door zichzelf te klonen. Hij krijgt ook heel veel te maken met de dood, zijn moeder overlijdt als hij nog maar heel jong is, en in zijn studententijd pleegt zijn vader zelfmoord.

Godsdienst
Victor is opgevoed in een klooster, en was zo begaafd dat hij op zeer jonge leeftijd al grote stukken Bijbeltekst kon opzeggen. Hij was bang voor god en identificeerde zichzelf met Jezus. De zin 'God geeft en God neemt' komt steeds weer terug in het verhaal.

Beoordeling.
Wij vonden dit boek echt een ontzettend goed boek die het zeker verdient om op onze literatuurlijst te staan. Ook al is het boek dik, door de boeiende manier van vertellen van Stefan Brijs ben je er zo doorheen. Het boek bestaat uit 3 delen, maar die zijn heel duidelijk gescheiden, waardoor het verhaal toch overzichtelijk blijft. De verhaallijn wordt ook duidelijk aangegeven wat alsnog voor veer spanning zorgt. Er zit ook veel symboliek in het verhaal, veel verwijzingen naar het paasevangelie, waar de het zichtbaar wordt dat God Jezus even de steek liet. De verwijzingen waren wel beter te begrijpen als je ook enigszins bekend was met de bijbel, maar we vonden dit niet noodzakelijk. Wij eindigden uiteindelijk met een groot gevoel van sympathie voor een man die je normaal voor gek zou verklaren. Maar doordat alles zo goed en duidelijk uit zijn oogpunt was beschreven, begreep je zijn handelingen en beweegredenen eigenlijk best wel goed, terwijl je die eerst meteen zou bestempelen als ‘psychopathische handelingen’. Het is een fascinerend boek, omdat het zo’n geniale constructie bevat, omgeven door een ontzettend beperkt referentiekader van de hoofdpersoon die daardoor wordt beïnvloed in alles wat hij doet. Je kan niet anders dan meeleven met de hoofdpersoon, en dat vinden wij een grote prestatie van de auteur.

Persoonlijk Deel:
Het discussiëren ging eigenlijk heel erg goed. Dit kwam vooral omdat onze normen en waarden zowaar het zelfde zijn. Het is natuurlijk een vrij heftig boek waar je een uitgesproken mening over kan hebben. Deze opdracht is vooral voor het samenwerken en het analyseren goed. Soms kijk je zelf op een bepaalde manier naar een verhaal en een ander kan daar weer een heel ander beeld over hebben. Dit heb ik vooral van deze opdracht geleerd, om een verhaal van meerdere kanten te bekijken zodat je andere onderliggende gedachten kan terug vinden.

Dit boek was een leesniveau 4 boek, ik vind dit voor mijzelf heel goed gaan. Daarom kan ik misschien een keer overwegen om een hoger niveau te kiezen. Als dat tegenvalt kan ik altijd nog teruggaan naar niveau 4. Van welke schrijver mijn volgende boek zal zijn, ben ik nog niet helemaal over uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten